Plan van aanpak
Op deze pagina wordt beschreven hoe wij aan de slag zijn gegaan met dit wijkonderzoek.
Stap 1. Wat voor wijk gaan we onderzoeken?
We moesten ten eerste voor de opdracht zelf naar een multiculturele wijk. Ten tweede leek het ons beide interessant om ons wijkonderzoek in een probleemwijk te verrichten. Dit wouden wij omdat we beide altijd heel veel hoorden over probleemwijken maar nog nooit in een probleemwijk zijn geweest. We wouden dit begrip dus wel eens van dichtbij met onze eigen ogen zien. Een muliculturele probleemwijk dus.
Stap 2. Welke wijk gaan we onderzoeken?
Dit staat voornamelijk al op de 'home' pagina van deze site beschreven. Toen wij de naam Overvecht op wikipedia lazen in een lijst met probleemwijken rinkelde er bij ons beide gelijk een belletje. De foto's die wij zagen van de wijk spraken ons gelijk aan en de wijk voldeed aan de eissen die wij hebben gesteld aan de keuze naar de wijk. Het is namelijk een probleemwijk en meer dan de helft van de inwoners is allochtoon en hierdoor dus vlink multicultureel.
Stap 3. Wat willen we bereiken met ons interview?
We hebben besloten in onze interviews te vragen naar hoe de geinterviewde de wijk zelf ervaart. Hierbij hebben we de nadruk gelegd op het begrip 'aandachtswijk'. We hebben ook op dit punt besloten om het woord probleemwijk niet meer te gebruiken omdat dit negatief in de oren klinkt.
Stap 4. Waar doen wij de interviews?
We hebben gezocht naar openbare voorzieningen in Overvecht. Bij de eerste 2 voorzieningen was het gelijk raar. De ene voorziening was Buurtcentrum Overvecht en bij de andere werd ons gevraagd om hun niet nader te benoemen.
Stap 5. Waar willen we foto's van maken?
Dit was moeilijk te plannen omdat we niet zo goed wisten wat we konden verwachten van deze wijk. We hebben besloten het maar gewoon over ons heen te laten komen en met een fototoestel in de hand door de wijk te lopen en van alles wat duid op multiculturele samenleving en het begrip 'aandachtswijk' te fotograferen.
Stap 6. Hoe gaan we ons onderzoek verwerken?
De keuze is gevallen bij het maken van een website. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste vinden we het beide leuk om een website te maken. Ten tweede is het maken van een website goed voor ons ICT portfolio en ten derde is het ecologisch verantwoorder dan het uit te printen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb