Een aandachtswijk?
In de media is het al vaak genoemd. Overvecht zou een van de probleemwijken zijn van Nederland. In Overvecht zelf spreken ze liever over aandachtswijken. Maar wanneer is er nu sprake van een 'aandachtswijk'? En klopt het beeld wat de mevrouw van het wijkbureau ons geeft? Volgens haar zou Overvecht geen probleemwijk zijn, maar wat gebeurt er als we de criteria er naast gaan leggen, is Overvecht dan wel of geen 'aandachtswijk'?
Aandachtswijk
Om er achter te komen of Overvecht een aandachtswijk is, moet er eerst gekeken worden naar wat nu precies een aandachtswijk is.
Een aandachtswijk is een woonwijk met diverse infrastructurele en maatschappelijke tekortkomingen. Er heerst bijvoorbeeld veel werkloosheid, is sprake van veel geweld en criminaliteit in de wijk, verslavingsproblematiek en medische problemen zoals overgewicht. Deze aandachtswijken zijn vaak wijken die na de oorlog zijn gebouwd, dit komt omdat deze wijken kenmerkend zijn voor het lage variatie aanbod van de woningen. Woningcooperaties hebben vaak 80 tot 100% van het marktaandeel in handen. Dit zorgt weer voor een groot aanbod van sociale woningen. Deze sociale woningen trekken mensen met een laag inkomen en vaak ook laag opleidingsniveau aan. Combinatie van deze twee groepen mensen en andere sociale uitgesloten groepen, allochtonen, zijn oorzaken van een aandachtswijk. Hierdoor komt de wijk vaak slecht in het nieuws en willer er geen mensen meer van buitenaf komen wonen. Hierdoor neemt de concentratie van laag opgeleiden, laag inkomen, allochtoon toe en wordt hun uitsluiting vergroot. Je komt dan als het ware in een neerwaartste spiraal terecht.
Voor het vaststellen van een aandachtswijk zijn een aantal criteria opgesteld. Een aantal van die criteria zijn al langsgekomen met het interview. Hieronder volgt een overzicht van alle criteria.
Achterstanden
- Sociaal-economisch: Inkomen, werk en opleiding.
- Fysiek: Woningvoorraad, kleine woningen, oude woningen, goedkope woningen.
Problemen
- Sociale problemen:Vandalisme, sociale overlast, onveiligheid.
- Fysieke problemen: Tevredenheid woning, tevredenheid woonomgeving, verhuisgelegenheid.
- Fysieke overlast: geluidsoverlast, vervuiling, verkeer, veiligheid.
Een ander kenmerk van een probleemwijk is het grote percentage aan allochtone inwoners. Deze is rond de 40% in aandachtswijken en 20%landelijk.
Tijd om deze data eens naast onze verzamenlde cijfers te leggen:
- Het overschot van de bewoners is laag opgeleid.
- Het overschot van de bewoners heeft een laag inkomen en 20% leeft van een uitkering.
- Er zijn vooral kleine, oude en goedkope woningen. Dit is voornamelijk naoorlogse hoogbouw.
- 52,2% van de bewoners voelt zich onveilig en 29,5% heeft overlast van jongeren.
- De mensen 55,6% van de bewoners is ontevreden met de vekeersveiligheid.
- Het rapportcijfer voor een schone buurt is een 5,6. Dit is nog maar net voldoende.
- Over de overige criterea hebben we geen data kunnen vinden.
Ondanks de interviews die wij afgenomen hebben en onze eigen ervaring met deze wijk, blijkt het toch zeker een aandachtswijk te zijn. Dat blijkt toch echt duidelijk uit deze lijst van informatie.
Maak jouw eigen website met JouwWeb