Geschiedenis

Geschiedenis van de wijk Overvecht

De geschiedenis van de wijk Overvecht gaat niet lang terug in de tijd. De wijk Overvecht viert dit jaar namelijk haar vijftigste verjaardag. In 1961 is besloten om van het gebied Overvecht een wijk te maken. In die bestond het gebied alleen nog maar uit weilanden. Maar er heerste een woningnood in Nederland, er waren teveel mensen en te weinig woningen. Dus werd er besloten om op de weilanden een wijk te bouwen. De wijk is gebouwd in 1961 en ontworpen door stedenbouwkundigen Wissing en Hanekroot. In 1970 is de wijk voor het grotendeel afgebouwd.De bouwers vonden licht en lucht erg belangrijk. Het verschil met de nauwe, donkere en vochtige stegen in de binnenstad was dan ook heel groot. Nieuw in deze naoorlogse wijken was de  â€˜doorzonwoning', waar zowel door de voor- als achterramen zonlicht binnenviel.Daarom vind je nu nog veel groen terug in de wijk.

Architecten, stedenbouwkundigen en interieurontwerpers bemoeiden zich allemaal met het ontwerp van de nieuwe woningen. Er werd een duidelijke scheiding gemaakt tussen het woon- en slaapgedeelte. Standaard werd centrale verwarming ingebouwd, zodat er geen schoorstenen meer op het dak stonden.

Er werden dus veel flats gebouwd die kenmerkend zijn voor de flats die werden gebouwd na de tweedewereldoorlog. De woningnood was hoog, dus er moest snel gebouwd worden. Daarom staan er nu veel flats met weinig uitstraling. Toen de wijk net gebouwd was, kwamen er veel autochtone inwoners wonen. In de jaren 80 zijn op een aantal lege plekken huizen gebouwd. Aan deze huizen kan je zien dat de idealen van de jaren 50 en 60  toen al ouderwets waren: deze nieuwe huizen hebben niets meer van de hoogbouw. 

 

Op de foto hierboven is te zien hoe de hoogbouw kenmerkend is voor de wijk Overvecht 

 

Voor Overvecht

Het gebied waar nu de wijk Overvecht ligt, kent zelf wel een lange geschiedenis. Op het gebied hebben er na het jaar 1000, toen het net ontgonnen was, eeuwenlang boerderijen gestaan. Overvecht heeft zijn naam te danken aan de rivier waar het naast gebouwd is, de Vecht. In de 17e eeuw bouwden rijke kooplieden hun buitenplaatsen aan de Vecht, zo ontstonder er later de eerste dorpjes. Maar daar is nu niets meer van over. Groot waren deze dorpjes ook niet.

De wijk Overvecht is daarom de eerste gemeente op dit grondgebied.

 

Overvecht in het nieuws

Door de jaren heen is er veel media-aandacht geweest voor de wijk Overvecht. Deze mediaberichten hebben het imago van de wijk doen veranderen. Ze zijn dus van essentieel belang voor de geschiedenis van de wijk Overvecht. In deze mediaberichten werd de wijk ook vaak gekoppeld aan het begrip 'Multiculturelesamenleving', veel berichten inpliceren dat dit begrip iets te maken heeft met de criminaliteit in de wijk. 

Een overzicht van deze nieuwsberichten staan onder het kopje over Overvecht.


Maak jouw eigen website met JouwWeb